De waarheid over tapas

  Net als de pizzeria in Italië, is ‘tapas’ een synoniem voor de Spaanse keuken en ze staan hoog op de meeste toeristen lijsten van dingen om te doen tijdens een bezoek. Er is vaak verwarring over wat tapas eigenlijk zijn en hoe ze gegeten worden, en zoals vaak het geval is met het ervaren van de lokale keuken, kan er een hoop ‘ lost in translation’ raken. We wilden hier de volledige tapas ervaring bespreken, zodat je ook kunt profiteren van dit integrale onderdeel van de Spaanse cultuur.

  Het concept

  Tapas BarOm te beginnen, zijn tapas geen maaltijd – het zijn gewoon kleine snacks van een bepaald gerecht, geserveerd met een drankje. Het is echter perfect mogelijk om jezelf te vullen met een aantal tapas zonder te veel geld uit te geven. Anders kun je een iets grotere versie van de tapas bestellen, een zogenaamde ‘media racion‘, of zelfs groter nog, een ‘racion‘. Als je zin hebt, probeer dan een beetje van alles, en ga dan voor een ‘plato combinado‘, die een scala aan tapas geserveerd op een groot bord – perfect om te delen!

  Het eten van tapas is meer dan een maaltijd. Het wordt beschouwd als een manier van leven, een sociale activiteit, en een manier voor mensen om samen te roddelen en te lachen en te genieten van een verscheidenheid aan lokale gerechten.

  Oorsprong

  Zoals zoveel onderdelen van de Spaanse cultuur, worden tapas verondersteld te zijn ontstaan ??in Andalusië, en er zijn tal van theorieën over hoe deze stijl van eten tot leven kwam. Het werkwoord ‘tapar’ betekent toedekken, en een ‘tapa’ is een deksel. Dit inspireerde een populaire opvatting dat de oude gewoonte om dranken met borden af te dekken om ze te beschermen tegen vliegen of zand later werd vervangen door een kleine snack, gegeten van bovenop het afgedekte glas. Andere theorieën zijn het serveren van sterk geurende hapjes zoals kaas, om de geur van slechte wijn af te dekken of te maskeren.

  Maar de meest geaccepteerde theorie voor waarom Spanjaarden eten tapas gaat terug naar een 16e-eeuws koninklijk besluit van Felipe III, dat bedoeld was om dronkenschap in het Spaans steden af ??te remmen door erop aan te dringen dat de drankjes werden geserveerd met een heerlijk hapje.
  Wat ook de oorsprong van deze gewoonte ook is, de snacks zijn nu alomtegenwoordig in heel Spanje en Barcelona is daarop geen uitzondering. Hoewel je misschien in staat bent om een ??paar bars tegen te komen die nog steeds gratis tapas geven bij een drankje, is het niet langer de norm in Spanje.

  Tapas tegenwoordig

  Tapas BarOorspronkelijk waren tapas een snack voor na het werk of ‘merienda’. Gegeten rond ongeveer 6 uur ‘s middags, was het een manier om de kloof te dichten tussen het begin van de namiddag en het diner, dat in Spanje vaak niet plaatsvindt tot 10 uur ‘s avonds. Drankjes en tapas waren een manier om de honger op afstand te houden als de avond begon, in een bar of thuis.

  Hoewel dit nog steeds heel veel gedaan wordt, is de cultuur van het eten van tapas tegenwoordig veelzijdiger en de lokale bevolking en toeristen eten ze de hele dag door. Of het nu een luie lunch is of een date ‘s avonds, tapas dienen als een hoofdmaaltijd, voorgerecht of gewoon als bijgerecht bij een drankje.

  De klassieke manier om van tapas te genieten op elk gewenst moment is om te ‘tapearren‘. Dit werkwoord is een soortgelijk concept als een ??kroegentocht waar je van de ene bar naar de andere gaat, en overal een drankje en wat tapas besteld. Je zult merken dat er in een flink aantal tapasbars geen stoelen zijn en dat het er vrij snel druk kan worden. Dus wees niet verlegen om je bestelling hardop te plaatsen zodat iedereen het hoort, want de collega Spanjaarden kunnen een behoorlijk volume produceren!

  Tapas in Barcelona

  Geitenkaas met tomaat en kaviaar De vraag wie de beste tapas (of “tapes” in het Catalaans) in Barcelona klaarmaakt, is een kwestie van felle rivaliteit. Omdat tapas van een soort of een andere verkrijgbaar zijn in zelfs de kleinste bars, kan de keuze soms een beetje overweldigend zijn. Onze tip zou zijn om je weg te wagen uit de overvolle en te dure Las Ramblas en je in de richting van gebieden zoals Gràcia of Poble Sec te begeven voor een meer authentieke ervaring. Laat je niet afschrikken door de voorgevel van een aantal tapas bars of een achterstraat locatie – dit zijn vaak de verborgen juweeltjes, een wereld verwijderd van patatas bravas en gehavende inktvis, en overvol met lokale bewoners

  Veel voorkomende soorten tapas

  • Boquerones en vinagre – deze populaire tapa is verse ansjovis gemarineerd in azijn, knoflook en peterselie..
  • Croquetas – een gebakken en gepaneerd verzinsel van aardappelen en gehakt, met een breed scala aan mogelijke variaties van deze Moorse delicatesse. Ze zijn meestal gevuld met ham, kip, kabeljauw, of spinazie.
  • Calamares – een veel voorkomende tapa in Barcelona, ??niet verrassend gezien de lopende Iberische liefdesrelatie met schaal-en schelpdieren. Meestal gebakken in een licht beslag, worden deze inktvisringen gewoonlijk geserveerd met een schijfje citroen.
  • Pimientos de Padrón – deze kleine groene paprika’s kwamen oorspronkelijk uit Galicië. Ze zijn meestal gebakken in olijfolie of worden rauw geserveerd. Wees echter gewaarschuwd – hoewel de meeste van deze pepers mild zijn, liggen er een paar op de loer in elk restaurant die je uit je stoel kunnen laten springen.
  • Pan con tomate – de basis van alle tapas uitstapjes in Catalonië, is dit gewoon brood ingewreven met tomatenpulp en besprenkeld met olie en zout. Lekker, goedkoop, en het past overal bij.
  • Patatas bravas – dit gerecht bestaat uit kleine gebakken blokjes aardappelen besprenkeld met een van de twee heerlijke sauzen – alioli (a knoflook mayonaise) en een pittige tomatensaus – perfect voor als je veel honger hebt.
  • Tortilla española– deze dikke Spaanse omelet wordt gemaakt van ei, aardappelen en uien meestal gebakken in olijfolie – hij smelt in de mond en is heerlijk.
  • Aceitunas – perfect om op te knabbelen, en olijven zijn een must voor elke tapastafel.
  • Chorizo – deze pittige Spaanse worst zal gemakkelijk voldoen aan je vleesbehoeften.
  • Ibéricos y quesos – een selectie van vleeswaren en kaas die elkaar perfect aanvullen.